At modarbejde dig selv med jagt på kontrol og perfektion

Ved du hvad jeg oplever oftest er aller sværeste for mange kvinder?

At slippe kontrollen. At slippe den evige stræben efter perfektion.

Hvad end det handler om kosten, om kroppen, om arbejdet, om parforholdet, om sex - whatever.

Et godt eksempel er på madfronten.. Jeg oplever ofte at nogle kvinder kontrollerer og monitorerer ALT hvad de spiser - at stræbe efter totalt perfektion i henhold til det regelsæt, der er opsat for maden. For efterfølgende i en stresset/trist/træt stund at smide det hele på gulvet og overspise massivt - fordi det bare føles så forbandet rart at ‘give slip’ og slippe kontrollen for et øjeblik. For så igen at vende tilbage til kontrollen igen. Måske dagen efter. Måske mandagen efter.

At give slip på kontrollen kan være angstprovokerende fordi der ligger en grundlæggende tvivl om, hvorvidt man så kan ‘håndtere’ det. Frygten for at man ender med at gå i den anden grøft. “Jamen hvis jeg slipper kontrollen og monitoreringen, så ender jeg jo bare med at være ligeglad”. Næppe.

Der sker faktisk ofte det ganske modsatte - at du får mere kontrol ved at slippe kontrollen. At du bliver langt bedre til reelt at mærke dine behov - din krops behov, istedet for dit hoveds behov.

Er det noget du gør fra den ene dag til den anden? Nej, det ville være utopi at forvente. Men måske er det første skridt i den rigtige retning at overveje HVORFOR du har et behov for at kontrollere.

Hvad dækker behovet for perfektion egentlig over?

At ville være god nok?
At ville være elsket?
At ville være anerkendt?

Vi er jo flokdyr - de fleste af os har et behov for at være accepteret.

Det er også bare vigtigt at være sig bevidst om at konstant monitorering af din kost for at få en krop der ‘passer ind’ ikke er det, der afgør hvorvidt du er elsket eller ej.

Jeg har set det ske igen og igen. Forskellen der sker når kvinder endelig tør slippe kontrollen. Bare lidt. De får ro på maden, ro i deres egen krop. De lader ikke stå til - tværtimod - motivationen bag ‘de gode vaner’ sker bare udfra et andet behov som ikke handler om ekstern validering, men om et iboende behov for at ‘have det godt’.

De blomstrer. Og det påvirker alle aspekter.

Hvad tror du for eksempel der sker med parforholdet når sex pludselig ikke handler om bekymringen om at lyset skal være slukket på grund af frygten for eventuelle ‘deller, folder og appelsinhud’? Når du kan slappe af i at være dig - i stedet for at være perfekt?

Det tager lidt tid. Og det er okay. Mest fordi det handler om at arbejde med nogle af dine overbevisninger. Det svarer til at du altid har fået at vide at jorden er flad - og nu kommer jeg og fortæller dig, at den er rund. Det tager lidt tid at arbejde med at ændre den overbevisning. Men det er en vigtig del af din rejse.

Og det er muligt - også for dig.

Kærlig hilsen

- Celestine