Det her skal du vide om vægttab

Det handler aldrig om kost og træning..

Sjældent i hvert fald. Altså vægttab.

“Okay, Celestine – det er en rimelig voldsom påstand at komme med. Alle ved da, at et vægttab handler om at ændre på sine kost- og træningsvaner”

Nej. Og jo.. Jeg skal nok uddybe. Men først skal du lige prøve at spørge dig selv, hvor meget du rent faktisk ved om ‘sundhed’, kost og træning.

Sikkert faktisk en hel del. Og nok måske også mere end du selv vil være ved. Måske fordi du ikke helt føler, at du ikke ved ‘nok’ endnu – fordi du ikke helt har knækket koden til at nå i mål. Endnu.

Knækket koden til at finde ro med maden – og til at være dér hvor du er ‘glad i eget skind’.

Så meget viden – så langt fra mål

Måske er det de ‘sidste 5 kg’, du gerne vil tabe? Måske mere.
Måske vil du gerne bare ‘ommøblere’?

Måske føler du, at det er fordi du ikke har ‘rygrad’ nok, at du ikke er der endnu?

Måske er det fordi, du ikke kan ‘se skoven for bare træer’ – at du har så meget viden fra blogindlæg, artikler og diverse sociale medier, at du simpelthen ikke ved, hvad du skal forholde dig til?

Faktum er at du på trods af temmelig meget viden ikke er nået det punkt endnu, hvor du er tilfreds.

Dit mål. Balancen. Hvad du nu gerne vil kalde det.

Hvorfor er du ikke ‘i mål’ endnu?

Og her kommer forklaringen på min påstand. Hvordan kan det være, at du med så meget viden stadig ikke er der, hvor du gerne vil være?

Fordi det slet ikke handler om ‘de sundeste fødevarer’, ‘det mest effektive træningsprogram’  eller ‘den bedste kostretning eller kur’.

Det handler om dine mønstre. Dine vaner. Det du gør dag ud og dag ind. Også de lidt mere uhensigtsmæssige af slagsen.

At finde ud af hvorfor du gør, som du gør. Hvornår det ‘går galt’ – og hvorfor. At gennemskue dine egne mønstre.

Jeg har mødt rigtig mange – mig selv inklusive tidligere – der fokuserede alt for meget på detaljerne og alt for lidt på fundamentet.

Men som først fik ’styr’ på kosten, da det virkelig relevante blev synligt.

Det her skal du måske kigge på istedet

Måske handler det faktisk om overspisning som resultat af perioder med restriktioner og underspisning?

Måske handler det om at du føler dig kontrolleret af nogle i din nærhed, eksempelvis din partner, dine kollegaer, familiemedlemmer eller andre du har tæt på – og derfor er du mere tilbøjelig til at gå snack-attack, når du endelig er ‘fri’ for andres vurderende øjne?

Måske handler det slet og ret om kedsomhed. At du er understimuleret. Måske på dit arbejde. Måske i din hverdag generelt?

Eller måske handler det om træthed. Om udbrændthed. Om følelsen af at ‘være bagefter’. Følelsen af behov for at dulme. Måske følelsen af et behov for mere energi?

Måske handler det faktisk om overtræning. At din appetitregulering er fuldstændig kørt af sporet, fordi du dag ud og dag ind saver dig selv over i det ene hårde træningspas efter det andet?

Måske er det noget helt sjette.

Faktum er at det yderst sjældent handler om, at du skal lære eller vide mere om kost og træning. Det handler nemlig ikke om superfoods, topeffektive træningsprogrammer og strikse diæter.

Du ved det godt

Du ved alt, der er at vide. Du skal ‘bare’ lære at gennemskue dine egne mønstre. Og sammen med det, kan du stille og roligt implementere al den viden, du har. Dér kommer kosten og træningen i spil.

Men før du fokuserer på den del – altså dine tanker, måltidsmønstre, vaner og handlinger – vil mere viden om ‘den næste store sundhedstrend’, ‘den mest optimale kost’ og ‘det perfekte træningsprogram’ måske faktisk være mere skadeligt end gavnligt.

Fordi det leder dig endnu længere væk fra at kigge på det, der rent faktisk er relevant – nemlig dit fundament.

Har du mod på at udforske, hvor lige netop din udfordring ligger?

Kærlig hilsen

Celestine