"Jeg er doven”, "Jeg er sukkerjunkie”, "Jeg har ingen rygrad"

Hvis der er noget jeg hører ofte - så er det (blandt andre) ovenstående tre udtalelser.

Selvbebrejdende undskyldninger for, hvorfor nogen ikke formår at nå de mål han eller hun har sat for sig selv.

Og hvis jeg nu var en tough-love-kind-of-træner ville jeg sikkert være tilbøjelig til at give dem ret og samtykke med et “Ja, tag dig sammen - toughen up”. Det er lidt den nemme ‘træner-løsning’.

At bede dig om at tage dig sammen. At bede dig om at få genetableret den rygrad som du meget længe har ledt efter eftermiddag efter eftermiddag i Kvicklys slikafdeling.

Udfordringen er bare, at det sjældent er sådan det forholder sig.

Temmelig ofte oplever jeg at ‘jeg-er-sukkerjunkie-doven-og-har-ingen-rygrad'-personer temmelig hurtigt finder ud af at de både har en rygrad og slet ikke er hverken dovne eller sukkerjunkier, når de får etableret et godt hverdagsfundament der ikke tager udgangspunkt i en midlertidig bootcamp-plan.

Og når de finder ud af HVORFOR de snack-attacker.

Hvis du altid inhalerer Nettos slikafdeling når du handler ind efter arbejde, kan det potentielt være fordi du i forvejen er sulten. Eller bare hamrende træt. Måske skal du have lidt at spise inden du handler ind. Eller måske handler det om at overveje om der er et bedre tidspunkt for dig at handle på end når du er helt savet over af træthed?

Pointen er at indse at det ikke handler om ‘rygrad’ - det handler om at afdække årsagen og handle på den i stedet.

Det handler faktisk rigtig ofte slet ikke om rygrad, dovenskab eller (den misforståede) sukkerafhængighed. Det handler om at der er et fundament, der ikke er fyldt ud med de rigtige ting.

Det handler om at rigtig mange mennesker i overført betydning prøver at bygge det fineste palads ovenpå et mudderfundament. Og det betyder at hele hytten falder sammen når livet rammer.

Sundhed handler ikke om strikse kostplaner, juicefaste hvor du én gang om året udrenser alle dine ‘synder’ og starter på en frisk - eller dengang-jeg-var-på-bootcamp-og-vejede-10-kg-mindre-og-var-sund (for du kunne tilsyneladende ikke holde det ergo var det næppe en langtidsholdbar, sund løsning).

Sundhed handler om de små (gode) vaner, du formår at fastholde dag ud og dag ind. Selv når livet rammer.

Det handler om de ting du kan se dig selv gøre - også om 5 år. Det handler om din EGEN indsigt og viden om hvad der fungerer for lige netop dig, for at du føler dig stærk og sund.

Det handler OGSÅ om at gøre en indsats. Som regel er det en meget fin kombination; gør en indsats for at få fundamentet i orden.

Du kan ikke forvente at alting ændrer sig hvis du ikke er villig til at putte lidt arbejde i at lave justeringer - men sørg for at de justeringer du laver, som udgangspunkt er overkommelige.

På den måde er du langt bedre i stand til at nå i mål med lige netop det du sætter dig for :-)

Kærlig hilsen

- Celestine

Celestine Maria JensenComment