Spise julebag hver dag og tabe mig.. Kan jeg det?!

Ja.. Det kan du faktisk godt.

Betyder det at du skal tømme hele kurven med skodpebernødder (som du alligevel ikke rigtig har lyst til) der står foran dig hver dag?

Nej, naturligvis ikke.

Men at spise lidt hver dag, vælter du intet læs ved. Du kan faktisk også godt tabe dig alligevel.

Og nej – det er ikke farligt, skadeligt, fedende eller på anden måde ‘ødelæggende’ for dig at spise sukker hver dag.

Det er i sidste ende et spørgsmål om de samlede mængder, du spiser.

Det kan faktisk være mere hensigtsmæssigt for dig at nyde lidt af det du virkelig har lyst til hver dag – end at gå helt bananas i det hele (også det du ikke har lyst til) hver weekend, fordi du har forsaget det hele ugen.

Det ‘feder’ ikke mere eller mindre fordi det kun bliver spist i weekenden. Det gør det heller ikke mere ’sundt’ at det kun bliver indtaget i weekenden.

Det er den samlede mængde energi du spiser, der afgør hvorvidt du taber dig eller tager på.
Der er altså ikke nogle magiske fødevarer der i sig selv er ‘fedende’ eller ‘slankende’.

Til gengæld findes der fødevarer som både er energitætte og som smager hamrende godt - og dem kan det være lidt nemmere at spise ‘mere af end du har behov for’. Men i sig selv er de altså ikke ‘fedende’.

Hvis du for eksempel spiser to brunkager hver dag i ugen, vil du samlet set få færre indenbords end hvis du spiser 10 brunkager hver lørdag og hver søndag.

Måske vil du ovenikøbet synes at brunkagerne er langt mindre interessante, fordi de rent faktisk er ‘tilladte’ for dig at spise hver dag?

Og dermed bliver du bedre til at vælge dem fra, når du ikke har lyst, fordi de ikke er helt så tiltalende, som da de var ‘forbudte’? Eller måske i stedet vælge noget andet til som du måske rent faktisk har lyst til og får nydelse ved at spise.

Det kan være en idé at være lidt opmærksom på din sult. Hvis du er hundesulten når du dykker i brunkagerne, kan det potentielt være ret svært at stoppe igen af den simple årsag at du er sulten og har behov for noget at spise. Det behov kan du selvfølgelig sagtens få dækket i brunkager, men som jeg skrev ovenfor, så kan de velsmagende, mere energitætte fødevarer være nemmere at få spist mere af end du har behov for. Derfor kan det måske give mening at ‘lægge bunden’ med et måltid, du ved giver dig en større mæthedsfølelse med lidt mindre energitæthed.

Den største udfordring for de fleste i december er at vælge til på lyst – og ikke på autopilot eller på høflighed.

Prøv at være opmærksom på at vælge det til, du virkelig har lyst til.

Og husk så at det er helt okay at sige nej tak. Også selvom det er femte gang på en dag, du bliver tilbudt noget. Den eneste der skal bestemme, hvad du skal putte i din mund, er dig selv.

Nyd hyggen, varmen og den gode mad.

Kærlig jule-hilsen

Celestine