Gruer du lidt for mad og spisning i december?

IMG_5515.jpg

Gruer du lidt for mad og spisning i december?

Så er du altså ikke alene.

Det kan faktisk godt være svært at navigere i, fordi mange situationer i julen har mad som omdrejningspunkt.

Kombinerer vi sociale forventninger (høflighedsspisning), sæsonmad (nu går der et år, før jeg får det igen) og vinter-/social-overload-træthedsspisning på autopilot (de her brunkager smager ikke ret godt, men ‘de er der’), så giver det fin mening, at det kan føles som en lidt overvældende omgang.

Måske et eller to af disse redskaber og remindere, kan gøre det lidt nemmere for dig:

1) Det er okay at sige nej tak, hvis du ikke har lyst til at spise noget.

2) Har du mod på det, kan du lege med at ‘tjekke ind’ i din spisning: “Har jeg virkelig lyst til det her?”. Hvis ja, hvornår oplever du så, at den gode smag aftager og din lyst er tilfredsstillet? Hvis nej, hvad har du lyst til eller behov for i stedet for?

3) ’Gå Sherlock Holmes’ på din egen sult og mæthed. Tag nysgerrighedshatten på og leg med at udforske og observere, hvornår du er sulten, og hvordan det føles bedst for dig at være mæt.

Et konkret værktøj, der kan hjælpe i den proces kan være en sult- og mæthedsskala:

Forestil dig en skala fra 1-10 hvor 1 er ulvesulten (“Jeg er fysisk utilpas”), 5 er neutral og 10 er stopmæt (“Jeg er fysisk utilpas”). Du kan lege med at spise omkring 3 (når maven kan føles lidt ’tom og hul’ eller rumle lidt - det ved du bedst) og stoppe når du er ved 6-7 (tilpas - uden at være overmæt)

4) Husk at der er plads til at spise julegodter på daglig basis (hvis du har lyst) som en del af dagens indtag (f.ex. som en dessert efter dit måltid - eventuelt tænkt ind i selve måltidet). Det betyder, at du også kan spise det igen i morgen, hvis du har lyst – i de mængder der føles tilpas for dig, når du ’tjekker ind’ .

Og så husker jeg dig kærligt på, at det er helt normalt af og til at spise mere end du har behov for og måske lyst til - det betyder ikke, at du har fejlet.

Det sker - og at dunke dig selv i hovedet over det, kommer ikke til at ændre på at det er sket.

Måske vil det være sjovere at bruge krudt på at fejre dine sejre, når du faktisk lykkedes.

Husk at øvelse gør mester❤️

Forrige
Forrige

Hvis du synes der der 'elsk-dig-selv' er noget fis - så overvej 'respekt' i stedet

Næste
Næste

Øfferen kropsdage er HELT normalt