Det er normalt af og til at spise mere end du har lyst til (eller behov for)

I'm a lady in the street.jpg

Én udfordring, jeg oplever, når mange begynder at lege med at spise mere på sin krops behov end på sit hoveds regler er, at det føles som en ‘fiasko’ når man overspiser. Faktum er at det at spise mere end du har behov for af og til er HELT normalt - for alle.

At spise mere intuitivt eller mere indestyret er ikke et mål om, at du altid kun vil og skal spise på sult og mæthed.

Bliver det ‘målet’ ender det blot med at blive endnu et regelsæt - som alle andre diæter. Det er ikke en sult-og-mæthedskur.

Indrestyret spisning handler i bund og grund om at du i højere grad mærker dine egne behov og derigennem bliver bedre til at se, hvornår du spiser på sult eller lyst og hvornår du spiser på alt muligt andet (følelser, sociale forventninger, rammer fra tidligere kure etc).

Nøgleordet i legen med det er nysgerrighed. At være nysgerrig på hvorfor du gør, som du gør i stedet for at dømme det ‘rigtigt’ eller ‘forkert’. At være nysgerrig på hvad der sker, når du føler at du er ‘snublet’ og har spist mere end du egentlig havde behov for eller lyst til. Ofte er der i snublingen gemt både læring og indsigt.

Dine (uønskede) spisemønstre handler ikke om manglende rygrad - de handler om at gennemskue, hvorfor du gør som du gør. Og når du bliver bevidst om hvilke behov der ligger bag dine handlinger, bliver det nemmere at dække dem med det, du reelt har behov for.

Du vil af og til spise mere end du har behov for - og det er ikke i sig selv problematisk. Det man kan være nysgerrig på er når andre behov bliver dækket med mad. Måske er der faktisk andre - og bedre - løsninger end mad til at dække dem?

Vi overspiser allesammen engang imellem. Jeg overspiser også af og til - som oftest når jeg bliver overtræt. Bevares, det er i mindre mængder og langt sjældnere end tidligere. Og jeg ved som regel hvad der sker. Af og til kan jeg bruge det som min ‘advarselslampe’ for et udækket behov der ikke handler om mad. I andre tilfælde er min comfortfood mit bedste værktøj lige dér. Og nogle gange smager maden bare så godt at jeg har lyst til at spise det hele, selvom jeg var mæt for lang tid siden. Ved du hvad? Det er faktisk helt okay - og normalt - at have det sådan😊

Forrige
Forrige

Om dengang jeg ikke vidste bedre...

Næste
Næste

JOMO