Et værktøj (af mange) til justering af vaner

 
776CA3DE-2538-4E1B-B4F2-8D5C7A3346CD.JPG
 

Jeg skriver en del om at være nysgerrig på egne mønstre - og det kan i sig selv føles temmelig ukonkret. Så hvordan gør jeg det konkret?

Først er det vigtigt for mig at pointere, at ‘no size fits all’; at det der virker for den ene, for den anden kan bidrage til yderligere forvirring i bunken af ’gode råd’.

Når det er skrevet, ved jeg også at konkretisering øger sandsynligheden for succes – og derfor kan det måske være hjælpsomt, at jeg deler, ét (af mange) værktøjer, som en del af mine klienter har haft succes med, til at blive mere bevidste om egne mønstre.

Du kender måske til værktøjet at ’skrive maddagbog’? Altså at notere hvad du spiser, hvornår - uden at tælle kalorier. For nogle er det et fint værktøj til at blive bevidst om, hvad de egentlig spiser.

Men, det er langt fra alle, der trives med at ‘registrere’ sin mad og for mange kan det være kontraintuitivt, fordi behovet slet ikke er, at tænke mere over HVAD de spiser, men i langt højere grad HVORFOR.

Her kan det i stedet være hjælpsomt at notere oplevelsen i forbindelse med spisning. Det kan være tidspunkt, sult op til måltidet, mæthed efter - og hvis du spiste på andet end sult, hvilke følelser du oplevede.

Altså; ikke noget om indhold eller mængde - men i stedet om oplevelsen i forbindelse med måltidet.

F.ex:

”Eftermiddag (15.30’ish) - fødselsdagskage på kontoret. Smagte ikke ret godt. Var træt og halvsulten. Spiste 2 stykker fordi det stod der. Før kage: 4 / efter: 7 (på appetitskalaen - se min post fra 2/12-19)

Formatet er kort, i stikord, overskueligt og skal ikke tage mere end 30 sek. at notere f.ex. i en notesbog eller på din telefon. Det kan gøres dagligt over en eller to ugers tid - alt efter hvordan det fungerer for dig.

Når du har fået indblik i dine mønstre, kan det give mening at reflektere over, hvor du gerne vil sætte ind; hvor det er mest relevant og overskueligt for dig.

Formålet med dagbogen er ikke at udskamme dig selv over, at du gør ting, du godt kunne tænke dig var anderledes - men at blive (mere) bevidst og i stand til at sætte ind dér, hvor det gør en forskel.

En sådan tilgang fungerer ikke nødvendigvis for alle, men kan være et fint udgangspunkt at prøve af og potentielt gøre det nemmere at justere der, hvor det virkelig er relevant - for dig☺️

Forrige
Forrige

Kan du huske dengang - før du stiftede bekendskab med slankekure?

Næste
Næste

Hvorfor træner du?