Her uddyber jeg hvorfor

Når jeg tidligere advokerede for, at droppe fokus på vejning, udsprang det af, at jeg har set mange have et alt for stort fokus på et meget specifikt tal som succeskriterie for ’kropslig formåen’

Ofte et tal baseret på egen vægt i en tidlig alder eller sammenligning med andres (f.ex. families eller veninders) vægt.

Altså sjældent et tal der udspringer af den enkeltes nuværende udgangspunkt.

Tallet på vægten kan risikere at blive den primære markør for succes. Det betyder, at mere ro omkring spisning og tilpashed i eget skind, kan blive overskygget af ‘jeg har jo ikke tabt mig’-tanker og “Lyver jeg for mig selv, når jeg føler mig tilpas nu?”.

Kombinerer vi det med en lang slankekurs-historik og mange negative oplevelser omkring kropsmonitorering, så kan vejning (der ikke viser det ønskede tal, fordi kroppen er dynamisk og udsving på vægten er tæt på uundgåelige) have negativ indflydelse på humør, kropstanker & spisning i dage efter.

Det er ikke hensigtsmæssigt, hvis man er i en proces mod et mere roligt forhold til kro og mad

Men. Nogle kan faktisk godt finde ro med vejning og lade det være EN DEL af en vægttabs- eller stabilitetsproces. Og i det lys kan vægten fungere som en markør. Den kan give mulighed for at fange eventuelle opadgående tendenser og dermed også give mulighed for at justere tidligt.

Det betyder, at hvis der ses en opadgående tendens over en periode (læs: tendens IKKE et udsving), så kan man spore, hvad der er på spil, og eventuelt justere for, at vægten ikke fortsætter med at stige.

Men: det er slet ikke et værktøj for alle.

Det kræver, at man anskuer vægten som et værktøj til ‘dataindsamling’, som en dynamisk variabel og ikke som eneste kriterie for succes.

Det kræver også, at man kan adskille tallet på vægten fra ens egen værdi, og det kan godt være svært og tage noget tid, hvis din krop (og tallet på vægten) i mange år har føltes tæt forbundet med din værdi som menneske.

Lad mig altså lige slå fast med syvtommersøm:

Vejning er ét (af mange) værktøj(er) - ikke det eneste værktøj.

Vejning er ikke nødvendigt.

Vejning er ikke for alle.

Og trives du godt med ikke at veje dig, så giver det rigtig fin mening at holde fast i den tilgang.

Forrige
Forrige

Øfferen kropsdage er HELT normalt

Næste
Næste

“Det giver jo ikke mening, du vælger buffet, når du ikke spiser mere?”