Drukner dine sejre i din jagt på detaljerne?

Copy of Celestine Maria (4).PNG

Når jeg snakker med klienter om vægttab og æstetiske forandringer, spørger jeg som regel også ind til, hvordan resten af familien ‘ser ud’.

Oftest kommer der et svar á la: “Min far er slank. Min mor - og også min mormor faktisk - har samme kropstype som jeg har; vi har tendens til [indsæt selv familie-kropskendetegn]”.

Når jeg spørger ind til det, er det for at få indblik i den enkeltes udgangspunkt. Fordi genetik spiller altså en rolle. Det betyder ikke, at det er umuligt at ændre kropskomposition. Det betyder, at det er relevant at forventningsafstemme med virkeligheden i en ‘kropsforandringsproces’.

Eksempel:

Lad os nu sige at både du, din mor og din mormor har tendens til at lagre fedt omkring maven. Måske har du gennem tiden forgæves brugt store mængder krudt på både vægttabsforløb og mavetræningsøvelser i jagten på ‘flad mave’.

Eller at I i familien har tendens til at have ‘kraftige ben’ – og du i tidernes løb har brugt uanede mængder energi på ‘at krympe dine bens omkreds’.

Måske har du faktisk endda periodisk følt dig rimelig tilfreds med resten af din krop - men fordi maven eller benene har fået det fulde fokus, er tilfredsheden med resten af kroppen druknet i utilfredsheden.

I så fald kan det give mening at være lidt nysgerrig på, hvad der er vigtigt for dig: hvilken prioritet din mave eller dine bens størrelse har i forhold til den indsats, du skal lægge i - og hvorfor?

Det betyder ikke nødvendigvis, at det er umuligt at få ’fladere mave’ eller ‘mindre ben’ (hvad det så end betyder). Men det kan betyde at den indsats, det kræver for dig at opnå, overstiger den indsats, der er meningsfuld for dig at lægge i det - fordi der er mange andre ting i dit liv, du hellere vil fokusere på.

Det betyder måske i stedet, at du potentielt vil finde større glæde i at måle på andre parametre som f.ex. styrke, bevægeglæde, trivsel, selvfølelse (ex. af at være stærk til træning), mindre overspisning, at du lytter mere til din sult og mæthed, etc.

Husk dit perspektiv i processen. Det kan være fristende at lade jagten på detaljen komme til at overskygge helheden - og alle dine sejre på undervejs☺️

PS: Og så giver det mening at huske på, at vi altså ikke kan ændre på din kropsbygning. Det svarer til at ville lave din skostørrelse om. Det kan du måske godt grine af, for det lyder jo lidt tosset, men det er altså relevant at have in mente i en ‘kropsforandringsproces’.

Forrige
Forrige

Badass-træning - stærkhed, sejrsfejring og sammenhold

Næste
Næste

Om vægttab og et mere roligt og fleksibelt forhold til mad