Om vægttab og et mere roligt og fleksibelt forhold til mad

 
DSC00456-kopi.jpg
 

Hvis du længe har haft et lidt svært forhold til mad, kan tanken om at bruge tid på at få et mere roligt og fleksibelt forhold til mad virke helt overskuelig.

Som udgangspunkt kan det måske faktisk virke mest fristende, at fastholde dit gamle mønster med madregler og restriktioner, fordi det er en form for kontrol, som kan føles tryg.

Også selvom du godt kan mærke, at det er det helt modsatte, du egentlig har behov for; altså færre madregler og mindre kognitiv kontrol.

Det betyder, at det også godt kan virke lidt angstprovokerende at gå i gang med ’projekt mere fleksibelt forhold til mad’, fordi du over tid med pendulering mellem underspisning (kur-periode) og overspisning (ikke-kur-periode) har opbygget et narrativ om at du, hvis du ikke har madregler, tager på (fordi det er det, du kender fra de perioder, hvor du ikke har haft reglerne).

Men sådan behøver det altså ikke at være.

For nogle kan det, på rejsen mod et mere roligt og fleksibelt forhold til mad, give mening at tage en pause fra fokus på vægttabet, for i stedet at rette fokus mod nysgerrighed på spisemønstre.

Men en vægttabspause behøver ikke at betyde vægtøgning (ofte er det i højere grad stabilisering i stedet for yoyo-vægt).

Og det betyder heller ikke, at du ikke på sigt kan have fokus på vægttab igen, hvis det fortsat er det, du ønsker.

Det betyder bare, at du for en stund lader dét fokus få en pause for at kunne bruge din mentale båndbredde på noget andet.

Gennem gradvis eksponering (af ’forbudte eller magiske madvarer’) samt nysgerrighed på gamle madregler, mønstre og dine egne reelle behov, er det faktisk muligt i at arbejde hen mod mere ro omkring mad og spisning.

Måske er det vigtigste at lade dig vide, at selvom det kan tage tid før følelsen af mere ro omkring mad og spisning opleves helt iboende, så vil du sandsynligvis hurtigt mærke de positive forandringer, der gradvist sker, når du selv bliver i stand til at mærke dine egne mønstre og behov.

Som én af mine klienter så fint sagde:

”Hvis jeg havde vidst, at det tog den tid, da jeg startede, er jeg ikke sikker på, at jeg var gået i gang – og samtidig havde jeg aldrig troet, at det ville være muligt for mig at komme så langt på så kort tid. Jeg er glad for, at jeg valgte at gøre noget andet end jeg plejede”.

Forrige
Forrige

Drukner dine sejre i din jagt på detaljerne?

Næste
Næste

Summen af alle de små handlinger bliver vejen mod dit mål